Přináším dvě varianty na domácí výrobu smrkového medu.
Smrkový med je díky vitaminu C vhodný při nemocech respiračního systému, tedy nemocech z nachlzení, při chřipce, bronchitidě, celkové rekonvcalescenci, posiluje imunitu. Zlepšuje odkašlávání, ředí a uvolňuje usazený sekret v dýchacích cestách i v nosních dutinách.
Med se připravuje z mladých jarních výhonků - četla jsem, že by neměly být posbírané po 15. květnu.
Mimo jiné je smrk díky pryskyřici účinný i při bolestech kloubů, zad a revmatu.
Vyrábí se z něj léčivé masti, tinktury (s pomocí slivovice, především k ošetřeníbolavých revmatických kloubů), čaje (které mají stejný účinek jako med), sirupy, používají se při inhalaci a aromaterapii (důležité dodržovat předepsanou dobu působení).
Pokud se (nejen) o smrku a jeho působení chcete dozvědět více, doporučuji stránku bylinky.eu.
I. varianta
Velkou sklenici (např. 2l zavařovací sklenici) naplníme mladými, čerstvě natrhanými smrkovými výhonky a po okraj zalijeme vodou. Sklenici umístíme na slunné místo (např. za okno), a takto necháme výhonky luhovat po dobu 4 dní. Vodu pak slijeme do hrnce, můžeme přidat listy jahodníku a na mírném ohni vaříme 20 minut, přecedíme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, znovu uvedeme do varu a postupně odpařujeme vodu až do požadovaného zhoustnutí. Med ještě za horka naplníme do uzavíratelných sklenic, kde nám vydrží i dlouhé měsíce.
Zdroj: www.bylinky.eu
II. varianta
Suroviny
1 kg mladých smrkových výhonů
3 celé citróny chemicky neošetřené - bio
1,5 l vody, 1,5 až 2 kg cukru
Postup
Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.
Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.
Poznámka
Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu
Zdroj: www.toprecepty.cz
(
Zdroj: http://jumalanlahja.pise.cz/24-smrkovy-med-rychly.htm